NapelemekA Technosolar Kft. valóra váltja álmaitTervezés


Napelem rendszerünk megtérülésének kiszámolásához a legfontosabb, hogy mennyi elektromos áramot fogyaszt az adott ház, üzem, terület, amelyet napelem rendszerrel szeretnénk felszerelni. Ezen információk alapján ajánlatot készítünk, hogy mekkora teljesítményű napelem rendszer fedezné ezeket a költségeket.

-       Saját fogyasztásunk

A saját fogyasztásunkra célszerű méretezni a rendszert, melyet megtudhatjuk a villanyszámlánkról. Csak elő kell venni a villanyszámlát, arról leolvasni a havi áramfogyasztást kWh-ban. Ezt 12-vel szorozva megkapjuk az éves áramfogyasztásunkat.

-       A szükséges teljesítmény meghatározása

Ha megvan az éves áramfogyasztás, abból már meg lehet tervezni, hogy mekkora névleges teljesítményű napelemes rendszer szükséges.
Egy egyszerű példán keresztül: ha a havi áramfogyasztás 400 kWh, akkor az éves fogyasztás: 400 x 12 =4 800 kWh. 1 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer optimális tájolás és elhelyezés esetén kb 1200-1300 kWh villamos energiát termel.
Ez alapján, az éves fogyasztást el kell osztani 1,2-vel, így megkapjuk a rendszer teljesítményét. Folytatva az előbbi példát, ez 4 800 / 1,2 =  4 000.
Tehát ehhez a fogyasztáshoz egy 4 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszert kell tervezni.
A rendszer mérete változhat, ha a tájolás nem megfelelő. 

-      A megfelelő inverter kiválasztása

A napelemek önmagukban nem termelnek számunkra hasznosítható villamos energiát. A rendszerhez szükséges az inveter, ami a napelemek által termelt egyenáramot a hálózatban lévő váltóárammá alakítja. Az inverter a napelemes rendszer egyik kulcsa, hatásfoka befolyásolja a rendszer összteljesítményét.
A piacon nagyon sokféle gyártmányú inverter elérhető, ár és minőség alapján ki lehet választani a megfelelőt.

Az inverter kiválasztásánál szempont az, hogy egy sztinges vagy multisztringes invertert alkalmazzunk. Az egyes sztringek a sorba kapcsolt napelem modul csoportokat jelentik.
A sorba kapcsolt napelem modulok kapcsolódnak az inverterre. A soros kapcsolás esetén a feszültségek összeadódnak, ezért meg van határozva, hogy maximum mekkora csoport kapcsolódhat egyben az inverterre. Részben emiatt alkalmaznak multisztringes invertereket, részben pedig amiatt, mert egy napelem modul csoport teljesítményét a leggyengébben termelő napelem határozza meg. De ami ennél is fontosabb: hogy az áramszolgáltató engedélyezi-e az adott napelem invertert, vagy sem 

-       A napelem rendszer elhelyezése

A napelem rendszer tervezésénél a következő lépés az elhelyezés megtervezése. Leggyakrabban cseréptetőre történik az elhelyezés. Olyan tetőfelületet kell kiválasztani, amire nem vetődik árnyék, vagy a lehető legkevesebb. Emellett a tájolása legyen Dél-Nyugat illetve Dél-Kelet között. Az elv hasonló minden telepítés esetén, legyen az elhelyezés lapostetőn vagy talajon. A rendelkezésre álló terület korlátozhatja a napelemes rendszerünk méretét, ilyen esetekben érdemes elgondolkodni magasabb hatásfokú elemek alkalmazásán.

A tervezést segíthetti adott esetben látványterv elkészítése, amelyet árajánlat kérés esetén el is készítünk Önnek!