NapelemekA Technosolar Kft. valóra váltja álmaitTartószerkezet


  A napelemes tartószerkezet fontos része a napelemes rendszerünknek.

  Mivel az erőmű igen hosszú élettartamú legalább 25 év, ezért minden építőelemnek igy a tartószerkezetnek is ki kell bírnia a teljes élettartam során.A tartószerkezet gondoskodik az egyes napelen modulok megfelelő pozícioban rögzítéséről szélben, fagyban,hóterhelésben, napsütésben.Fontos a megfelelő teherbírás és a tartós korrózióvédelem.Ezen követelmények teljesítése alumínium és rozsdamentes anyagok felhasználásával, és bevált technológiák alkalmazásával érhető el.

Tartószerkezet lehet fix telepítésű, vagy mozgatható, ugynevezet napkövető kialakítású.

A fix telepítés esetén a paneleket egy bizonyos helyzetben rögzítjük az épület tetőszerkezetéhez, vagy a talajon elhelyezet álványrendszerhez. A tájolásuk és dőlésszögük állandó a napsütés váltózó irányból és szögből éri az évszakok és napszakok függvényében.Az ideális tájolás déli irányú kb 30 fokos döléssel.Az ettől eltérő pozíció teljesítmény csökkenést eredményezhet. Természetesen ez az ideális tájolás nem minden esetben lehetséges, ezért a helyszín adottságait figyelembe véve  el leht térni a telepítéssel, de törekedni kell a legideálisabb elhelyezésre.

A fixen telepített rendszer előnye a relatívan olcsóbb bekerülési költség, egyszerü , karbantartásra kevésbé igényes felépítés,meghibásodás mentes működés , üzem közben nem fogyaszt energiát..Hátránya a nem mindíg ideális , nap felé forduló pozició.

A napkövető tartószerkezet esetén a napelem modulokat valamilyen mozgarható egységre telepítjük, mely elktronikusan vezérelt modon, motoros mozgatással mind a dőlésszöget , mind az égtáj szerinti tájolást beállítja a legideálisabb pozicióba.

Előnye a pontos ,ideális irány és dölésszög a legjobb hatásfok eléréséhez.Hátránya a magasabb bekerülési költség, bonyolult karbantartást igénylő mechanikai, elektronikai komponensek, üzem közben a mozgatáshoz energiát használ.

Olvasson tovább: Beázásvédelem